Beschrijving

Ten noorden van knooppunt Vaanplein
Knooppunt Vaanplein - Barendrecht
Barendrecht - Heinenoordtunnel
Heinenoordtunnel
Heinenoordtunnel - Oud Beijerland
Oud Beijerland - Klaaswaal
Klaaswaal - Numansdorp
Numansdorp - Haringvlietbrug
Haringvlietbrug
Haringvlietbrug - Volkerakbrug
Volkerakbrug
Volkerakbrug - Willemstad
Willemstad - Sabina
Sabina - Dinteloord
Einde snelweg bij Dinteloord
Ten noorden van knooppunt Vaanplein

Het verlengde van de A29 ten noorden van knooppunt Vaanplein is de Vaanweg in Rotterdam.
In de richting Heinenoordtunnel zit, na de verkeerslichten bij de Victor Hugoweg, nog een 'kwart' afrit op het deel dat nog geen autosnelweg is (dus ook nog niet genummerd). Er is een afrit naar de Maeterlinckweg voor verkeer dat naar het daargelegen crematorium moet. Vanaf deze Maeterlinckweg kan men de A29 niet op, en vanuit Heinenoord kan men die weg ook niet bereiken.
Vlak na deze afrit is de eerste aankondiging van de A29 voor knooppunt Vaanplein. Richting zuiden zijn er 3 rijstroken: De linker voor de richting Ridderkerk (A15, ring oost), de middelste voor de A29, de rechter voor de richting Europoort (A15, ring west). De windrichtingen worden hier overigens nog niet vermeld op de borden.
Ongeveer ter hoogte van het viaduct over de nieuwe Havenspoorlijn (hm-waarde10,1) begint officieel de A29 (de oude havenspoorlijn is afgebroken en is thans een fietspad). Vanaf hier rijdt het verkeer over de autosnelweg.
In de richting Rotterdam komen de rijstroken vanaf knooppunt Vaanplein hier samen. Tussen de hoofdrijbaan (verkeer uit Europoort en Heinenoordtunnel) en de rechter invoeger (vanuit Ridderkerk) zit nog een busbaan. Bij het einde van de snelweg bestaat de Vaanweg uiteindelijk uit 5 rijstroken: 2 voor rechtdoor richting het Zuidplein, 1 busbaan in diezelfde richting en 2 rijstroken rechtsaf de Victor Hugoweg op.
Slechts een klein deel van knooppunt Vaanplein ligt in de gemeente Rotterdam, de rest ligt in de gemeente Barendrecht.

Op de foto rechts: De bewegwijzering voor het Vaanplein komende vanuit Rotterdam

Knooppunt Vaanplein - Barendrecht

Ten zuiden van het Vaanplein passeert de A29 de Voordijk bij HM-waarde 11,1. Deze dijk is nu voor langzaam verkeer toegankelijk maar vormde tot enkele jaren geleden de belangrijkste verkeersverbinding tussen Smitshoek en Barendrecht. Het kunstwerk aldaar is klaar voor een vierde rijstrook richting het zuiden. Ook de bewegwijzering is daarop alvast aangepast. Waarschijnlijk wordt dit meegenomen als het knooppunt Vaanplein helemaal af wordt gebouwd, wat dan weer zal gebeuren als de A15 wordt verbreed.
Het volgende kunstwerk is tunnel Harmonielaan (HM-waarde 11,6). Hier bevindt zich een bussluis welke het oude deel van Barendrecht verbindt met Carnisselande en wordt gebruikt door buslijn 183. Tevens ligt hier een fietspad. Gewoon autoverkeer mag hier geen gebruik van maken, hoewel deze openstelling al jaren een punt van discussie is in Barendrecht.
Vlak voor de afrit Barendrecht zit dan nog het tunneltje van de Middeldijk (HM-waarde 12,4). Ook dit is een oude doorgaande route, maar is met de bouw van Carnisselande tot fietspad gedegradeerd.
Richting zuid zijn er nu 3 rijstroken tussen Vaanplein en afrit Barendrecht, in noordelijke richting zijn dat er 4 (die bij knooppunt Vaanplein worden gesplitst in 2 rijstroken richting Rotterdam en 2 rijstroken richting de Ring Rotterdam. Richting Rotterdam wordt het verlengde richting Vaanweg overigens gewoon nog als A29 aangegeven, terwijl dat vanaf de A15 niet gebeurt (en zelfs afrit 19a heeft meegekregen).
Tot aan de bouw van de 2e Heinenoordtunnel in 2001 was de linkerrijstrook in zuidelijke richting gereserveerd voor lijnbusdiensten. Dat gaf het praktische probleem dat bussen vanaf de busbaan op de Vaanweg van de meest rechterrijstrook naar de meest linkerrijstrook moesten om ter hoogte van de afrit Barendrecht weer helemaal naar rechts te gaan.

Op de foto rechts: De bewegwijzering voor knooppunt Vaanplein komende vanuit de Heinenoordtunnel

Barendrecht - Heinenoordtunnel

Het laatste stukje A29 op het eiland IJsselmonde loopt van de afrit Barendrecht (waar de A29 de Kilweg kruist: 1 maal voor het gewone verkeer en vormt de enige verbinding tussen de 2 delen van Barendrecht voor autoverkeer, en 1 maal een langzaamverkeersweg die ook Kilweg heet), naar de Heinenoordtunnel toe. Richting tunnel zijn er 3 rijstroken, richting Barendrecht 4 (de 4e rijstrook begint nét bij de uitgang van de tunnel).
Ter hoogte van HM-waarde 13,1 is richting Heinenoord nog net een restant te zien van de busbaan die vroeger van de Kilweg richting tunnel liep. Naast de Kilweg ligt nog een bruggetje als stille getuge. Vanaf dezelfde plek loopt een parallelweg langs de oostbaan, bedoeld voor fietsers en landbouwvoertuigen welke van de 2e Heinenoordtunnel gebruik maken. Deze loopt pal langs de A29 tot aan de dienstuitrit iets verderop
Rond HM-waarde 13,3 gaat de A29 over de Achterzeedijk heen, een dijk die van Heerjansdam langs het recreatiegebied Oude Maas (met o.a. een sauna, een camping en een pannenkoekenrestaurant) loopt richting de Koedood in de gemeente Albrandswaard. Vlak erna zitten aan beide kanten noodin- en uitgangen voor dienstvoertuigen van Rijkswaterstaat, maar deze kunnen ook gebruikt worden om verkeer af te voeren mocht er een blokkade in de tunnel zijn of een te hoog voertuig worden gesignaleerd.

Op de foto rechts: De A29 net ten noorden van de Heinenoordtunnel. De beide dienstuitgangen zijn goed te zien.

Heinenoordtunnel

Ter hoogte van hm-paal 13,5 duikt de A29 onder de Oude Maas door, de Heinenoordtunnel in. Deze tunnel, vernoemd naar het dorpje Heinenoord in de Hoeksche Waard, is eind 1968 geopend voor het verkeer. Daarvóór moest al het verkeer over de smalle Barendrechtse Brug, die een paar 100 meter verder richting het oosten lag.
In beide richtingen heeft het verkeer in deze 1 kilometer lange tunnel de beschikking over 3 rijstroken. Tot aan de bouw van de 2e Heinenoordtunnel was dat overigens niet zo: Fietsers en landbouwverkeer moesten door de westelijke tunnelbuis, en moesten gebruik maken van de huidige rechterrijstrook, slechts door middel van een barrier geschieden van de rest van het verkeer (dat richting het zuiden dus maar over 2 rijstroken kon beschikken).
De tunnel is in de afgelopen jaren grondig gerenoveerd. In 1999 werd de tweede Heinenoordtunnel geopend aan de oostkant van de oude tunnel. Eigenlijk zijn het 2 tunnels: 1 voor landbouwverkeer en 1 voor (brom-)fietsers. Aan beide kanten van de tunnel zijn roltrappen en liften voor de (brom-)fietsers.
Omdat de tunnel voor landbouwverkeer te smal is om grote voertuigen te laten passeren wordt het verkeer in die tunnel geregeld met verkeerslichten aan beide zijden van de tunnel.

Op de foto rechts: De Heinenoordtunnel tijdens wegwerkzaamheden

Heinenoordtunnel - Oud Beijerland

Direct na de Heinenoordtunnel wordt de A29 in zuidelijke richting 4 rijstroken breed en buigt af in zuidwestelijke richting. Aan beide zijden zit daarna een dienstuitrit die in geval van nood gebruikt kan worden. Aan de oostkant loopt een parallweg voor verkeer dat gebruik maakt van de 2e Heinenoordtunnel.
Ter hoogte van hectometerwaarde 15,9 kruist de A29 de Blaaksedijk-West. De eerder genoemde parallelweg komt uit op die dijk die Blaaksedijk met Heinenoord verbindt. Nog vóór dit viaduct splitst de A29 zich op in 2 rijstroken richting Dinteloord en 2 rijstroken voor de afrit Oud-Beijerland. In de noordelijke richting komen de 2 rijstroken vanuit Dinteloord en 2 rijstroken vanaf de oprit Oud-Beijerland samen om dan met 3 rijstroken verder richting de Heinenoordtunnel te gaan. Direct na dit viaduct takt aan de westzijde een busbaan af (en aan de oostzijde een busbaan aan) voor busverkeer tussen Rotterdam en het noordelijke deel van de Hoeksche Waard, inclusief het busstation Heinenoordtunnel dat bij Blaaksedijk ligt. Onder dit viaduct liggen dus 8 rijstroken (2+2+2+2), overigens zonder vluchtstrook.
400 meter verderop kruist de A29 de provinciale weg N217 (van Dordrecht naar Nieuw-Beijerland) waarna de parallelbanen met een bocht van 180 graden zich naar de N217 toe 'bewegen'.

Op de foto rechts: Afritborden Oud-Beijerland komende vanuit de Heinenoordtunnel.

Oud Beijerland - Klaaswaal

Tussen de N217 en de oprit/afrit aan zuidelijke kant ligt het einde van de 100 km zone: Erboven is de maximumsnelheid 100 km/u, eronder is het 120 km/u. Ook houdt de lijnverlichting hier op, de weg ten zuiden van deze afrit is 's nachts dus niet verlicht (met uizindering van de Haringvlietbrug en de Volkerakbrug). Tevens is de A29 vanaf dit punt tot Dinteloord 2 rijstroken breed in beide richtingen.
De invoegstrook van de afrit Oud-Beijerland loopt over in de uitvoegstrook van parkeerplaats Moerkerken. Deze parkeerplaats heeft verder geen faciliteiten.
Het volgende kunstwerk is bij HM-paal 18,5, het viaduct van de Westdijk. Deze weg is een korte route tussen Oud-Beijerland en Mijnsheerenland (de 'officiele' route loopt via de N217 en de N489). Ongeveer 500 meter zuidelijker ligt aan de oostbaan een tankstation van Texaco. Dit is in deze richting het enige tankstation aan de A29. Het tankstation is niet de hele dag open (er is wel een nachtautomaat) en er zijn zo goed als geen parkeerplaatsen. Dit tankstation heeft geen naam op de borden. Het postadres van dit tankstation is in Mijnsheerenland.
Nog geen 200 meter ten zuiden van het tankstation zit één van de interessantste kunstwerken die de A29 kruist. De gemiddelde weggebruiker zal hier echter langsrijden zonder ook maar iets op te merken. De oplettendere weggebruiker zal het misschien opgevallen zijn dat er aan beide zijden over ongeveer 10 meter een geleiderail is, net alsof men op een brug rijdt maar zonder water eronder.
Men rijdt hier namelijk over de Buisleidingenstraat. Deze tunnel loopt van de haven van Rotterdam naar die van Antwerpen en ligt vol met kabels en leidingen voor transport van o.a. gas. Bovengronds is er niet heel veel van te zien, vanuit de lucht (bv. met Google Earth) is soms het verloop wel te volgen.
Weer 300 meter verder (rond hm-paal 19,4) kruist de A29 een watertje, "De Vliet", dat zich door dit deel van de Hoeksche Waard slingert.
Het volgende viaduct bij 19,8 is dat van de Groeneweg (tussen Oud-Beijerland en de N489) en bij 20,7 de Stougjesdijk, een drukkere verbinding tussen Oud-Beijerland (N217) en Klaaswaal (N487/N488).
Ter hoogte van hm-waarde 22,2 een on-Nederlands tafereel: Verkeer richting het noorden is even het verkeer richting het 'zuiden' kwijt: De rijbaan splitst zich hier even op zonder een afrit of een knooppunt te naderen. Deze situatie komt in Nederland slechts op één andere plek voor, namelijk de A2 bij Maastricht Airport. Een bomenrij scheidt de beide delen. De oostelijke baan maakt een korte bocht van zuid naar noordoost (met in de 'oksel' nog de parkeerplaats Oude Kreek), de westelijke rijbaan maakt een hogergelegen lange bocht van noordoost naar zuid. Welkom op 'knooppunt Klaaswaal', de plaats die voorzien is voor een onvolledig knooppunt tussen de A29 en de A4 (die van hier richting knooppunt Benelux zou moeten lopen). De boog loopt tot HM-waarde 23,2. Daarna wordt de vluchtstrook iets breder en is de volgende HM-waarde 89,9. Hoewel dit nog altijd de A29 is, rijdt het verkeer nu op Rijksweg 4 ipv. Rijksweg 29.

Op de foto rechts, boven: De invoegstrook van de afrit Oud-Beijerland loopt over in de uitvoegstrook van parkeerplaats Moerkerken. Tevens is het einde van de lijnverlichting goed te zien.
Op de foto rechts, beneden: Knooppunt Klaaswaal in zuidelijke richting vanaf de westelijke rijbaan gezien.


Klaaswaal - Numansdorp

Vlak ten zuiden van knooppunt Klaaswaal passeert de A29 de Oud-Cromstrijensedijk Westzijde, deze dijk loopt van Piershil naar Klaaswaal toe. Net ten zuiden hiervan zijn nog restanten te vinden van tijdelijke aansluitingen die er eind jaren 60 waren. Ook is de berm aan beide zijden stukken breder voor de eventuele rangeerbanen voor knooppunt Klaaswaal, mocht de A4 ooit nog verlengd worden. (zie deze foto).
Bij HM-waarde 91,3 ligt het viaduct in de Bommelskoussedijk. Deze dijk is genoemd naar het naburige buurtschap en loopt van Oudesluis (bij Klaaswaal) naar het westelijke deel van de Hoeksche Waard. 700 meter zuidelijker kruist de A29 een watertje dat net iets westelijker begint en doorloopt tot aan Numansdorp.
Ten zuiden hiervan begint afrit 22, Numansdorp. Deze afrit geeft toegang tot de Groene Kruisweg: In westelijke richting loopt een gemeentelijke weg naar Zuid-Beijerland, in oostelijke richting de provinciale N487 naar Numansdorp. Dit viaduct (HM-waarde 92,6) bestaat uit voornoemde weg en een parallelweg voor fietsers.
.

Op de foto rechts: Knooppunt Klaaswaal, gezien in noordelijke richting vanaf de Oud-Cromstrijensedijk Westzijde

Numansdorp - Haringvlietbrug

De invoegstrook van deze afrit in zuidelijke richting loopt over als uitvoegstrook voor verzorgingsplaats Buttervliet. Daartussen in (bij HM-waarde 93,6) loopt nog de Middelsuissedijk-West van Numansdorp naar Zuid-Beijerland. Verzorgingsplaats Buttervliet heeft het enige tankstation (van Shell) in zuidelijke richting, samen met een grote parkeerplaats. Vlakbij de Molendijk (HM-waarde 94,8, deze loopt van Zuid-Beijerland naar Numansdorp) is in beide richtingen (in beide richtingen vóór de dijk) een bushalte te vinden. Ook op de dijk is een bushalte, zodat dit een overstapstation genoemd zou kunnen worden. Hier kan men overstappen van bussen uit de richting Rotterdam naar het zuiden, van Numansdorp naar het zuiden en van Numansdorp richting Zuid-Beijerland. Aan de overzijde (richting Rotterdam) ligt een parallelbaan voor de bussen welke hier halteren bij de dijk.
Verkeer dat Buttervliet verlaat rijdt op een rangeerbaan onder de Molendijk door, daarna voegt het verkeer in op de A29 en dáárna de busbaan vanaf de Molendijk (waarbij bussen bij file door mogen rijden over de vluchtstrook). Door middel van een blocker wordt voorkomen dat verkeer vanut de Hoeksche Waard deze weg neemt de A29 op. Hetzelfde middel wordt ook gebruikt in noordelijke richting bij de speciale busafrit welke bij HM-waarde 95,1 zich afsplitst van de oostelijke rijbaan.
De A29 klimt nu op tot aan de Harinvglietbrug. Aan de oostkant loopt een parallelweg die tevens toegang geeft tot een paar strandjes. Achter deze weg ligt de golfbaan van Numansdorp.

Op de foto rechts: De invoegstrook van oprit Numansdorp, tevens de uitvoegstrook voor verzorgingsplaats Buttervliet welke in de verte ligt.

Haringvlietbrug

De Haringvlietbrug is ongeveer 1,2 kilometer lang, ligt op het hoogste punt 13,6 meter boven N.A.P. en overspant het Haringvliet. (het water tussen VoornePutten/Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee). Deze brug is een beweegbare brug, hetgeen dus soms voor files kan zorgen op deze snelweg, met een door Rijkswaterstaat bepaald openingsregime. Het is voornamelijk de pleziervaart die van deze doorgang gebruik maakt. De snelweg heeft hier geen vluchtstroken en aan de oostkant ligt nog een parallelweg, die vrij smal is. Het beweegbare deel ligt aan de noordkant van de brug.
Aan beide zijden van het beweegbare deel hangt signalering welke o.a. waarschuwt voor de open brug. Ook staan er aan beide zijden langs de weg waarschuwingsborden met lichten welke knipperen bij een open brug. Deze palen staan op 900, 600 en 300 meter.
De Haringvlietbrug heeft overigens verlichting.

Op de foto rechts: De Haringvlietbrug gezien vanaf het Hellegatsplein.

Haringvlietbrug - Volkerakbrug

Op de lokatie waar het Haringvliet, het Volkerak en het Hollandsch Diep bij elkaar komen (het Hellegat) is in de jaren 70 het kunstmatige eiland Hellegatsplein gebouwd (met een dam naar Goeree-Overflakkee). Het knooppunt tussen de A29, N59 en de A59 heet dan ook het Hellegatsplein. Met name in de zomermaande (en bij goed weer) willen hier nog wel eens file staan door recreateverkeer dat richting de kust rijdt. Vanaf dit punt heeft de A29 rchting het zuiden een dubbelnummering met de A59.
Behalve een verkeersknooppunt is het Hellegatsplein ook een recreatiegebied. Er loopt een aantal wegen die niet direct vanaf de snelweg bereikbaar zijn, daarvoor moet met omrijden via Numansdorp, Ooltgensplaat (waartoe het Hellegatsplein behoort) en Willemstad. Zo zit er aan de oostzijde een paviljoen (met een strandje), en aan de zuidwestzijde een vogelspotterplaats met uitzicht op het Volkerak. De snelweg maakt op dit knooppunt een bocht nbaar het zuidoosten toe.

Op de foto rechts: Het Hellegatsplein in noordelijke richting

Volkerakbrug

Net na het Hellegatsplein gaat de A29 over de Volkerakbrug en de Volkeraksluizen. Allereerst is er 1 sluis (waar de provinciegrens tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland ligt), vervolgens de brug (pas daar zijn de in- en uitvoegstroken van knooppunt Hellegatsplein te vinden) en vervolgens weer 3 sluizen. Deze sluizen worden intensief gebruikt door de binnenvaart. Ook hier zit een beweegbaar deel, met signalering vergelijkbaar als die van de Haringvlietbrug en heeft een eigen openingsregime. De sluizen zijn elk zo'n 24 meter breed en 6,5 meter diep. Het hoogste punt van de brug ligt op 14,50 meter boven N.A.P. Aan de oostzijde loopt een parallelweg die toegang geeft tot delen van de sluizencomplexen. De vluchtstrook aan de westbaan is overigens buitengewoon breed. En ook de Volkerakbrug is verlicht en is net geen kilometer lang.

Op de foto rechts: Een geopende Volkerakbrug

Volkerakbrug - Willemstad

Net na de Volkerakbrug ligt de afrit Willemstad, de enige 'reguliere' afrit in Noord-Brabant op de A29 en tevens de engie afrit op deze snelweg die geheel binnen de dubbelnummering A29/A59 valt. Willemstad heeft een monumentale vesting. Het viaduct over de Malthaweg (de verbindingsweg tussen Dinteloord en Willemstad) ligt bij HM-waarde 101,2. Langs de oostbaan van de A29 loopt nog altijd de parallelweg van het Hellegatsplein en deze sluit aan op de Malthaweg tegenover de afrit/oprit aan de oostelijke zijde.

Op de foto rechts: De A29 tussen de Volkerakbrug en afrit Willemstad gezien van de parallelweg.

Willemstad - Sabina

Na afrit Willemstad buigt de A29 weer naar het zuiden terug en passeert ter hoogte van HM-waarde 102,6 de Tussenweg, een kort stukje tussen het dorp Helwijk en de Kraaiendijk. Vanaf dit viaduct staan de afritborden al voor knooppunt Sabina.

Op de foto rechts: Afritborden behorende tot de afrit Willemstad, gezien vanaf de Tussenweg.

Sabina - Dinteloord

Nét ten zuiden van kooppunt Sabina gaat de A29 onder de Oude Heijningsedijk door, net ten oosten van Heijningen (die dijk loopt naar Fijnaart toe). Net nadat de A29 Heijningen voorbij is loopt er aan de westzijde een parallelweg met de naam "Verkorting".
Bij HM-waarde 105,5 is het volgende viaduct dat van de Postbaan (tussen Dintelmond en Fijnaart). De parallelweg verlaat hier de A29 weer om iets verderop aan te sluiten op de Postbaan.
De A29 klimt dan iets om ter hoogte 106,4 over de ruim 100 meter lange Dintelbrug te gaan (de Dintel mondt bij industrieterrein Dintelmond uit in het Volkerak en loopt door West-Brabant richting Breda.
Na de Dintel wordt Dinteloord aan de oostzijde gepasseerd (ten westen van de snelweg dus) met als laatste kunstweg op deze route het viaduct van de Molendijk van Dinteloord naar Stampersgat. Hier was overigens ooit een busbaan van de A29 naar Dinteloord maar die is al enkele jaren geleden afgebroken. Nog net vóór het viaduct staan de eerste waarschuwingen voor het einde van de snelweg.

Op de foto rechts: De weg in zuidelijke richting vanaf de Oude Heijningsedijk

Einde snelweg bij Dinteloord

Tot begin april 2012 eindigde de A29 via een afrit, terwijl de weg rechtdoor niet bestond, er lag nog een stuk asfalt en de rest was begroeid. Sinds april 2012 eindigt de weg op een tijdelijke rotonde, om zo een nieuw viaduct te kunnen bouwen. De snelweg eindigt op de plek waar de N268 en de N259 bij elkaar komen.
Momenteel wordt hier echter al gebouwd aan de verlenging van de snelweg in zuidelijke richting.

Op de bovenste foto rechts: Het voormalige einde/begin van de A29 nabij Dinteloord gezien in noordelijke richting. Op de onderste foto vrijwel dezelfde plek met de situatie zoals deze er sinds april 2012 uitziet.


Foto: Koef